A bukaresti Romexpo sorsa

A Szenátus Gazdasági Bizottsága szerdán tovább vitatta a bukaresti Romexpo komplexum területének állami magántulajdonból történő ingyen átruházását a Kereskedelmi és Ipari Kamara r

Június 3 2020

A Szenátus Gazdasági Bizottsága szerdán tovább vitatta a bukaresti Romexpo komplexum területének állami magántulajdonból történő ingyen átruházását a Kereskedelmi és Ipari Kamara részére. A terület sorsáról azonban nem tudtak rendelkezni, ugyanis annak státusza még nincs tisztázva.

A bizottságon jelen volt Daniel Thudorache , Bukarest 1-es szektorának polgármestere, Bukarest polgármestere Gabriela Firea és Mihai Daraban, a Kereskedelmi és Ipari kamara elnöke is.

Ugyancsak megvitatásra került egy Catalogul Firmelor nyilvántartás elindítása, amibe az Országos Cégbíróság által regisztrált cégek egyéves díjának bevezetésével gazdasági diplomáciát finanszíroznának. A törvénytervezet ügyvezetők státuszára vonatkozó feltételeket is javasol.

A Romexpo kiállítási központ átalakítására tervezett beruházás 2,87 milliárd euró, ami Európa egyik legjelentősebb városrehabilitációs projektje lenne.

“Egy ilyen fontos projekt megköveteli a köz- és magánszféra együttműködését, valamint a hatóságok és a közösség támogatását.”- mondta el Mihai Daraban, a Románia Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Antal Lóránt szenátor így nyilatkozott.” A Kereskedelmi és Ipari Kamarának helye van ebben a kérdésben, hiszen 1955 óta ő felelős a Romexpo területén történő rendezvények megszervezéséért és működéséért , viszont kockázatos lenne ezt a területet ingyen átruházni a kamarának. Az állam érdekeit és a bevételek maximalizálását kell előtérbe helyezni”. Továbbá egy hármas partnerséget javasolt a kereskedelmi és Ipari Kamara , az állam és befektetők között.