Döntőházként szavazta meg szerdán a szenátus plénuma a Számvevőszék működését szabályozó előírásokat módosító tervezetet.

A cél a közpénz szabályos elköltése, nem az önkormányzatok működésének ellehetetlenítése kell legyen.

Döntőházként szavazta meg szerdán a szenátus plénuma a Számvevőszék működését szabályozó előírásokat módosító tervezetet. Az RMDSZ által megfogalmazott módosítás értelmében ezentúl az önkormányzatoknak, állami intézményeknek esélye lesz kijavítani az észlelt rendellenességeket, még mielőtt büntetőeljárást indítanának ellenük. A Számvevőszék pénzbírságot is kiszabhat, amit 5 éven belül kell rendezniük. Ha meghaladták az 5 évet, megszűnik a Számvevőszék jogosultsága a pénzbírságot követelni.

A Szövetség által javasolt másik fontos módosítások értelmében a Számvevőszék éves jelentésében feltünteti a gyakori, hasonló eseteket, és javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy szabályszerűen bonyolíthassa minden közintézmény a közpénzből finanszírozott beszerzéseket és befektetéseket. Amennyiben ezeket nem megfelelően teljesítik, a Számvevőszék elrendelheti a kifizetés megszűnését.

A Számvevőszék sokszor ellenségként tekintett az önkormányzatokra. Az új törvénnyel meg akarjuk ezt változtatni, a cél a közpénz szabályos elköltése, nem az önkormányzatok működésének ellehetetlenítése kell legyen. Az új szabályozásnak köszönhetően az eligazítás, a szakmai együttműködés is része lesz a Számvevőszék és az intézmények közötti kapcsolatnak.

Az önkormányzatok egyszeri alkalommal véleményezést kérhetnek az ellenőrző intézménytől a közbeszerzési folyamat beindítása előtt, elkerülve ezáltal az utólagos büntetést.

A tervezet továbbá azt is előírja, hogy az uniós gyakorlathoz hasonlóan az intézmény igazgatóinak mandátuma legtöbb 8 évre szólhat, a fellebbezéseket pedig nem vizsgálhatja ugyanaz a személy, aki az eredeti rendellenességet észlelte és a büntetést kirótta. A kár mértékének felbecslése és ennek visszaszerzése független szakértő révén történhet meg és ez teljes mértékben az önkormányzat feladata. A rendellenességet elkövető személyek megfellebbezhetik a vizsgálatot. Ennek feltétele, hogy egy új és független kivizsgáló bizottságot kérnek fel. Az önkormányzatok Megsemmisítési Kérvényt is nyújthatnak be, kérve a büntetés törlését! A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

A szenátus gazdasági és pénzügyi bizottságaiban, előbbiben jómagam, utóbbiban Tánczos Barna kollega tartottuk fenn az RMDSZ javaslatokat! Meggyőződésem, hogy egy jobbított, újított, közintézmény barátabb törvényt dolgoztunk ki, majd szavaztunk meg!

A törvény teljes szövegét itt olvashatják https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20L086FS.PDF