Hova megy a pénz?

Augusztus 15-ig minden egyesület és alapítvány nyilatkozatot kell benyújtson a pénzmosás elleni irodához!

November elsejéig kaptak volna haladékot az egyesületek és alapítványok annak az RMDSZ által javasolt jogszabály-módosításnak köszönhetően, amelyről ma tárgyalt a szenátus jogi bizottsága. A bizottsági tagok többsége azonban a javaslat ellen szavazott, így érvényben marad az eredeti, augusztus 15-i határidő. Eddig kell minden egyesület és alapítvány nyilatkozzon arról, hogy ki az általuk elköltött pénzügyi erőforrások valós kedvezményezettje – hívta fel a figyelmet Császár Károly RMDSZ-es szenátor.

A felsőház a kormány sürgősségi rendeletének jóváhagyását tárgyalja, ehhez nyújtott be módosító javaslatot az RMDSZ. Császár Károly, a felsőház jogi szakbizottságának tagja elmondta: a Szövetség egyrészt azt kérte, hogy a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja a kezdeményezést, hiszen az augusztus 15-i határidő közeledik. ,,Emellett a járványhelyzetre való tekintettel azt javasoltuk, – és azért is, mert számos egyesület és alapítvány nem tudott időben felkészülni és eleget tenni ennek a kötelezettségnek – november elejére tolják ki a határidőt”.

Mint ismeretes, azokat a szervezeteket, amelyek nem teszik le időben a nyilatkozatot, 5.000 és 10.000 lej közötti összeggel bírságolhatják, és az illetékes hatóságok feloszlathatják a szervezetet.

Forrás rmdsz.ro