Január 1-től liberalizálták a villamosenergia piacot

1. Mit is jelent ez?
Azért, hogy az emberek pontosan értsék, hogy mi is történt valójában, picit vissza kell menni az időben, hiszen először a villamos áram piacát 2018-ban liberalizálták. 2018 év végén viszont – az ominózus 114-es sürgősségi kormányrendelet révén – újra visszaállították a szabályozott piaci árak rendszerét, ami azt jelentette, hogy a szolgáltatók nem a szabadpiaci árak, hanem az ANRE (Energiaügyi szabályozó hatóság) által szabályozott áron adhatták el a villamos áramot.

2. Többet kell majd fizetni?
Normális körülmények között, ahol nagy a kínálat és a kereslet, ott a szabadpiaci környezet azt diktálná, hogy olcsóbbá váljon a villamos áram is. A földgáz esetében, amit 2020. július 1-től liberalizáltak, bebizonyosodott, hogy olcsóbb lett a földgáz, mint a liberalizálást megelőző periódusban. De ez a villamos áram esetében, a sok elavult áramtermelő technológia miatt nem feltétlenül fog olcsóbb áramot jelenteni.

3. Ha egyelőre nem szeretnénk szolgáltatót váltani, maradhatunk-e a réginél?
Igen, de aki nem köt új szerződést, többet fog fizetni az áramért, mivel a szolgáltató nem szabadpiaci áron számláz neki, hanem az univerzális általános szolgáltatási áron, ami valószínüleg 10-20 %-kal magasabb lesz. Mindez arra 6 millió érdekeltre vonatkozik , aki még a szabályozott piaci áron kötötték meg a szerződéseiket, és nem azokra a fogyasztókra, akik már szabadpiaci áron vásárolnak.

4. Emelhet-e árat úgy a szolgáltató, hogy nem értesít?
Normális körülmények között nem. A villamosenergia ellátónak kötelessége megfelelően értesíteni a háztartási fogyasztót a szerződés bármely részének módosításáról és kiegészítéséről 30 nappal az említett változtatások érvénybe lépése előtt. Jelen pillanatban a 8 millió romániai villamos áram fogyasztó közül 2 millió már szabadpiaci áron vásárolja a villamos áramot, rájuk nem érvényesek a mostani szabályozások és határidő módosítások. A többi fogyasztónak jogában áll szabadpiaci árra váltani.

5. Milyen szolgáltatók közül választhatunk? Hogyan hozzuk meg a döntést?
Azt kell tudni, hogy a jelenlegi törvények értelmében hat úgynevezett végszolgáltató van, akiket az ANRE jelölt ki. A fogyasztók az ANRE honlapján találnak egy árösszehasonlító alkalmazást, amelynek segítségével kiválaszthatják a legkedvezőbb ajánlatot https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife .

Ez a hat vállalkozás azért fontos, mert valójában ezek a legnagyobbak Romániában, ezek képesek az univerzális általános szolgáltatást biztosítani.

6. Későn tudtuk meg, hogy ez a váltás megtörténik. Ki a felelős ezért?
A törvény értelmében az ANRE hatáskörébe tartozik a fogyasztók megfelelő értesítése. Én úgy gondolom, hogy ez elmaradt és ebből kifolyólag állt fel az a helyzet, amiben most vagyunk. A január 31-ei határidőt eleve meghosszabították március 31-ig. Most egy olyan törvénytervezeten dolgozunk, ami arról szól, hogy ne a fogyasztó kötelessége legyen a szolgáltatót megkeresni új szerződésért, hanem egyszerűen a szolgáltató tisztán és átláthatóan közölje a szabadpiaci környezetben rendelkezésre álló legolcsóbb árat és minden olyan információt, ami segít a döntéshozatalban. Ebben az esetben is a mi kötelességünk a fogyasztók érdekeit szem előtt tartani.