Kevés dolog biztos a jövőre nézve, de egy igen: csak akkor tudjuk legyőzni a válságot, ha együttműködünk, és előre nézünk!

Most kell új jövőt építeni!

Június 15 után egy új időszámítás kezdődött, amikor minden erőforrásunkat egy irányba kell összpontosítanunk. Mi, az RMDSZ, folyamatosan ezt tesszük: számunkra a gazdaság visszaállítása, a kis- és középvállalkozások támogatása, az állampolgárok biztonsága az első, ezért jöttünk olyan javaslatokkal, mint a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak támogatásának megtartása.

Egyszerűsítettük a kifizetések halasztását a bankok felé, és megszavaztuk, hogy 10 százalékos kedvezményben részesüljenek azok a vállalkozások, amelyek időben befizették jövedelemadójukat. Az IMM Invest program kapcsán sikerült elérnem, hogy a bankok kötelesek legyenek 14 napon belül tájékoztatni a vállalkozásokat, részesülnek-e a támogatásban. Itt az idő arra kényszeríteni a bankokat és a kormányt, hogy ködösítés helyett érthetően, őszintén  segítsenek. Udvarhelyszék szenátoraként folyamatosan azon dolgozom Tánczos Barna kollegámmal és a pénzügyi bizottság tagjaival, hogy minél több hatékony intézkedést tudjunk átvinni, és kritikát megfogalmazni a kormány irányába, amikor letér a helyes útról, vagy teszetoszán  végzi feladatát.

Nehéz időszak van mögöttünk: márciusban olyan kormány alakult, amely folyamatosan gúnyt űzött a parlamentből, az intézményekből és az emberekből. Sürgősségi rendeletekkel hozott fontos gazdasági döntéseket, bizonyítva, hogy képtelen hatékonyan intézkedni. Amint a dolgok rendeződnek, számon kell kérni ezt a kormányt, ahogy számonkértük Klaus Iohannist is nacionalista, uszító kijelentése után. Az RMDSZ állaspontja változatlan: egy közösség megbélyegzése nem vezet előre. Továbbra is a román-magyar párbeszéd és a demokratikus eljárások hívei vagyunk: elutasítjuk nemzeti közösségünk megbélyegzését. De válsághelyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy túlpoltizáljunk. Előre kell néznünk, jövőt kell építenünk: valós eredményeket csak így érhetünk el! Közösségünk a járvány első pillanatától szabálytisztelő és fegyelmezett volt, ezt erényként kell felhasználnunk! A koronavírus megfékezése egy hatékony munka eredménye,  amit önkormányzati vezetőink és a civilek végeztek. Meggyőződésem, hogy csak egy erőteljes gazdaságélénkítő program állíthatja helyre az országot, s ennek része kell, hogy legyen településeink gázhálózatainak fejlesztése. Még erőteljesebben kell foglalkozni  ezzel a kérdéssel, hiszen térségünk gazdasági erejét, fejlődőképességét tudná megnövelni. Az energia és altalajkincsek bizottságának alelnökeként továbbra is prioritásként kezelem a vidéki földgáz fejlesztésének kérdését. Hiszem, hogy Székelyföldnek ez egy valós lehetőség az erőteljes gazdasági fejlődéshez.

Forrás: RMDSZ Udvarhelyi Tükör