Kiváló lehetőség a gázhálózatra való csatlakozáshoz!

Fontos, hogy az Udvarhelyszéken is elndított fejlesztési társulást megerősítsük, hogy mihamarabb pályázni tudjon a kiírásra.
Kedden a Képviselőház plénuma döntőházként fogadta el a 128/2020 számú, intelligens gázbekötésről szóló programot szabályozó (Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale) sürgösségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt. Románia 1 milliárd euró uniós pénzt költhet a gázhálózat fejlesztésére. Minden projekt értéke egyenként legalább 25 millió euró értékű lehet! Ez kiváló lehetőség azoknak a Fejlesztési Társulásoknak (ADI), melyeknek közszolgáltatásként a gázellátás az alap tevékenysége; a helyi önkormányzatok egyénileg, vagy együtt más helyi önkormányzatokkal (APL) pályázhatnak, illetve a magán fogyasztókat mostantól csak saját portájukon belüli gázelvezetés költségei terhelik!

Mik azok a feltételek, amelyeket a polgármester által kérvényezett projektek kell teljesítsenek:

Legalább 1.000 új háztartásba kerüljön bekötésre a gáz- ezért bátorítják az önkormányzatok közötti társulást; a projektek kerüljenek elkészítésre 2023 decemberéig, mivel nem lehet majd ennek végrehajtását újraprogramálni egy másik periódusba

Tevékenységek, amelyek támogathatók: intelligens gázhálózatok megépítése, beleértve a felszereléseket, szabályozó állomások, mérőállomások és a meglévő Szállítási Rendszerhez történő rácsatlakozás; közigazgatási épületek belső gázhálózatának megépítése, amelyek az intelligens gázhlózathoz vannak csatlakoztatva, mint pl. városháza, szociális központok, iskolák stb. épületei, amelyek nem gazdasági tevékenységet folytatnak. A projekteket az Európai Alapok Minisztériumához lehet leadni december 17-ig.