energymap.ro – Harta interactivă a peisajului energetic din România

⚡ Energymap.ro – harta online interactivă a peisajului energetic din România.

🌐 În ultima perioadă, una dintre cele mai importante proiecte cu care m-am ocupat în cadrul Comisiei pentru energie a fost crearea unei hărți online care să ne ofere date complete la nivel județean privind producția și consumul de energie electrică și gaze naturale din România între 2021 și 2023, corelate cu tendințele economice.

🗣️ Astăzi, am susținut o conferință de presă pentru a lansa această platformă și pentru a prezenta concluziile la care ne conduc datele obținute. Ce am aflat?
🔸 Consumul de energie electrică a scăzut cu 8% în ultimii 3 ani, iar cel al gazelor naturale cu 21%.
🔸 Scăderea consumului nu reflectă doar criza energetică, ea este o oglindă a dificultăților cu care s-a confruntat sectorul economic al țării noastre. Practic, în 3 ani, am pierdut un sfert din consumul non-casnic, adică cel industrial, de gaze naturale!
🔸 Scăderea consumului reflectă o performanță negativă a industriei românești: este de ajuns să ne uităm la rata de creștere a PIB-ului în 2023: ea a fost de doar 2%.


📉 Cum s-a ajuns aici? Pe lângă prețurile crescute ale energiei, Guvernul și-a neglijat total obiectivul de reindustrializare: nu s-au elaborat politici publice concrete de susținere a industriilor și a IMM-urilor, iar lipsa unei strategii energetice ne împiedică să ne utilizăm resursele corespunzător!

✅ Soluția? Trebuie să elaborăm politici de sprijin eficiente pentru economie, industrie și IMM-uri și să asigurăm energie accesibilă și sigură acestor actori. Gazele naturale vor avea un rol cheie. Dezvoltarea de rețele de distribuție a gazelor naturale este o precondiție a reindustrializării în toate regiunile țării. Îndemn Guvernul să pună la o parte inconsecvența sa în această materie și să-și prioritizeze obiectivele de reindustrializare pe care le-am setat împreună, în perioada în care UDMR era parte la guvernare!

🔍 Nu în ultimul rând, vă invit și pe dvs. să descoperiți toate aceste date pe energymap.ro!