Conferință de presă despre rezultatele din acest an

Ieri, am susținut o conferință de presă pentru a prezenta principalele legi și măsuri pe care le-am adoptat sesiunea trecută și pentru a contura prioritățile sesiunii de toamnă.
🔹 La inițiativa noastră, în 2023 a început distribuirea voucherelor de energie: sprijinul a fost acordat persoanelor și familiilor defavorizate care întâmpinau dificultăți în plata facturilor la încălzire și energie.
🔹 Am susținut finalizarea unor facilități energetice de importanță strategică pentru România: am decis finalizarea construcției a 10 centrale hidroelectrice și a unei centrale pe gaz.
🔹 Am eliminat taxa pe soare: energia electrică produsă de prosumatori nu mai este supusă taxării.
🔹 Am obținut simplificarea facturilor la gaze și electricitate: la inițiativa mea, am introdus amendamente pentru a extinde drepturile consumatorilor și a-i proteja împotriva abuzurilor furnizorilor de energie. Noul regulament al ANRE a făcut posibilă plata în rate a facturilor de energie, iar informațiile de pe facturi au devenit mai clare.
🔹 Am redus cota de TVA pentru companiile care produc, distribuie sau instalează panouri solare, pompe de căldură și colectoare solare: am propus ca aceste companii să perceapă o cotă de TVA de 5% în loc de 19% dacă produsele lor sunt destinate clădirilor rezidențiale sau publice.

🔹 Cota de TVA de 5% aplicabilă lemnului de foc a fost extinsă la rumeguș, peleți de lemn și brichete pentru persoanele fizice și juridice.

💸 Realizări infrastructurale în Scaunul Odorhei:
🔹 72 de milioane de lei pentru construirea rețelelor de gaze naturale în Praid, Atid, Corund, Lupeni, Cristuru Secuiesc, Mugeni, Dealu, Zetea și Vlăhița (Băile Homorod).
🔹 Am semnat la București cu primari din zonă contracte de finanțare pentru reabilitarea a zeci de clădiri publice și drumuri în cadrul PNRR.
🔹 Pentru că noi credem în familii, am asigurat finanțarea pentru construirea de creșe în Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc.

🔹 Sportul și cultura au fost, de asemenea, pe ordinea de zi: am finanțat construcția unei săli de sport moderne de 180 de locuri în Porumbenii Mari și am contractat modernizarea Casei de Cultură din Odorhei!

✝️ Pe lângă toate acestea, am reușit să susținem și bisericile noastre. Datorită activității UDMR, Secretariatul de Stat pentru Culte din România a decis să acorde în 2023 1,11 milioane de lei comunităților din Scaunul Odorhei.

🔜 Prioritățile UDMR pentru sesiunea parlamentară din toamnă:
🔹 Susținerea administrațiilor noastre locale în fața austerității propuse de guvern: restricțiile nu trebuie să afecteze eficiența instituțiilor locale.
🔹 Extinderea competențelor instituțiilor locale și județene pentru a realiza o descentralizare eficientă.
🔹 Protejarea familiilor noastre și a minorilor: trebuie dezvoltat un cadru legal pentru a sprijini familiile monoparentale și părinții de gemeni, iar minorii ar trebui să poată beneficia de consiliere psihologică pentru abuzul de droguri și fără acordul părinților.
🔹 Legiferarea cotelor de prevenție pentru populațiile de urși.

🔹 Dezvoltarea unui cadru legal pentru a sprijini și stimula fermele și unitățile agricole locale și pentru a promova interesele producătorilor locali.

🌷 Nu mai suntem la guvernare, dar continuăm treaba la fel!
Mai pe larg 👇🏻