Románia interaktív energiatérképe – energymap.ro

⚡ Energymap.ro – a romániai online interaktív energiatérkép.

🌐 Az utóbbi időben az egyik legfontosabb projekt, amelyen az energiaügyi bizottságban dolgoztam, egy olyan online térkép létrehozása volt, amely átfogó megyei szintű adatokat nyújt számunkra a romániai villamosenergia- és földgáztermelésről és -fogyasztásról 2021 és 2023 között, a gazdasági trendekkel összekötve.

🗣️ Ma ennek elindítása alkalmából tartottam sajtótájékoztatót, amelyen bemutattam az adatokból levont következtetéseinket is. Mit tudtunk meg?
🔸 A villamosenergia-fogyasztás 8%-kal csökkent az elmúlt 3 évben, a földgázfogyasztás pedig 21%-kal.
🔸 A fogyasztás csökkenése nem csupán az energiaválság, hanem az ország gazdasági nehézségeinek tükre is. Lényegében 3 év alatt a nem-háztartási, azaz ipari földgázfogyasztásunk negyedét veszítettük el!

🔸 A fogyasztás csökkenése a román ipar negatív teljesítményét tükrözi: nézzük csak meg a 2023-as GDP növekedési ütemét: mindössze 2% volt.


📉
Hogyan jutottunk ide? Az energiaárak emelkedése mellett a kormány teljesen elhanyagolta az újraiparosítás célkitűzését: nem dolgoztak ki konkrét közpolitikákat az ipar és a kis és közepes vállalkozások támogatására, az energiastratégia hiánya pedig megakadályozza, hogy megfelelően használjuk fel erőforrásainkat!

✅ A megoldás? Hatékony szakpolitikákat kell kidolgoznunk a gazdaság, az ipar és a kkv-k támogatására, valamint megfizethető és biztonságos energiát kell biztosítanunk ezen szereplők számára. A földgáz kulcsszerepet fog játszani. A földgázelosztó hálózatok fejlesztése az ország minden régiójában az újraiparosítás előfeltétele. Arra bátorítom a kormányt, hogy tegye félre következetlenségét ebben a kérdésben, és helyezze előtérbe az újraiparosítási célokat, amelyeket együtt határoztunk meg, amikor az RMDSZ még a kormánykoalíció tagja volt!

🔍 Végül, de nem utolsósorban, meghívom Önöket is, hogy fedezzék fel mindezen adatokat az energymap.ro oldalon!