Sajtótájékoztató az év eredményeiről

Tegnap sajtótájékoztató keretében számoltam be a tavaszi parlamenti szesszió fontosabb törvényeiről, intézkedéseinkről, illetve mutattam be az őszi szesszió prioritásait.
🔹 Kezdeményezésünkre kezdődött el 2023-ban az energiakártyák kiosztása: a támogatás olyan hátrányos helyzetű személyeknek és azoknak a családoknak járt, akiknek nehézséget jelentett a fűtés- és energiaszámlák kifizetése.
🔹 Románia számára stratégiai fontosságú energetikai létesítmények befejezését támogattuk: 10 vízierőműről és 1 gázerőmű építésének befejezéséről döntöttünk.
🔹 Eltöröltük a nap-adót: a termelő-fogyasztók által megtermelt napenergiából származó villamosáramot felmentettük az adó alól.
🔹 Kiharcoltuk a gáz- és villanyszámlák egyszerűsítését: kezdeményezésemre olyan módosításokat vezettünk be, amelyek a fogyasztók jogait bővítik és védik az energiaszolgáltatók visszaéléseivel szemben. Az Országos Energiaszabályzó Hatóság (ANRE) új rendelete lehetővé tette az energiaszámlák részletfizetését és a számlákon feltűntetett információk átláthatóbbak lettek.
🔹 Csökkentettük a napelemeket, hőszivattyúkat és napkollektorokat gyártó, forgalmazó vagy felszerelő cégek ÁFA kulcsát: javaslatomra 19% helyett 5%-os ÁFA kulcsot kell felszámolniuk ezen cégeknek, amennyiben termékeiket lakóépületekre vagy hatósági épületekre szánják.
🔹 A tűzifa esetében alkalmazandó 5%-os ÁFA-kulcsot kiterjesztettük a fűrészporra, fapelletre, brikettre a magánszemélyek és jogi személyek részére is.
💸 Udvarhelyszék infrastrukturális sikerei:
🔹 72 millió lej Parajd, Etéd, Korond, Farkaslaka, Székelykeresztúr, Bögöz, Oroszhegy, Zetelaka és Szentegyháza (Homoródfürdő) földgázhálózatainak kiépítésére.
🔹 Bukarestben több tucat közintézmény és út felújítására írtunk alá finanszírozási szerződéseket az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében udvarhelyszéki polgármesterekkel.
🔹 Mivel hiszünk a családban bölcsődék építésére szereztünk finanszírozást Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron.
🔹 A sportot és kultúrát sem veszítettük szem elől: 180 férőhelyes modern sportcsarnok építését eszközöltük Nagygalambfalván és szerződtünk az udvarhelyi Művelődési Ház korszerűsítésére!
✝️ Mindezek mellett egyházainkat is fel tudtuk karolni. Az RMDSZ munkájának köszönhetően a Romániai Vallásügyi Államtitkárság 2023-ban az udvarhelyszéki egyházközségek számára 1,11 millió lej összegű támogatásról döntött.
🔜 Az őszi parlamenti szesszió RMDSZ-es prioritásai:
🔹 Önkormányzataink megerősítése a kormány által javasolt megszorítások tükrében: a korlátozások nem szabad a helyi intézmények hatékonyságát érintsék.
🔹 A helyi és megyei intézmények hatáskörének bővítése, egy valós decentralizáció elérése érdekében.
🔹 Családjaink és a kiskorúak védelme: törvényes keretet kell kidolgozni az egyszülős családok és az ikreket nevelő szülők támogatására, valamint a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül is részesülhessenek a kábítószerfogyasztás kezelésére irányuló pszichológiai szaktanácsadásban.
🔹 Törvényben szabályozni a medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat.
🔹 Törvényes keret kidolgozására van szükség, amely támogatja és serkenti a helyi gazdaságokat és mezőgazdasági egységeket, illetve elősegíti a helyi termelők érdekeit is.
🌷 Mi már nem vagyunk a kormányon, de ugyanúgy folytatjuk a munkát!