La capitolul de gaze naturale, mai mult de 50% din populaţie nu este racordată la gaze naturale, sunt numai cu lemne de foc şi acolo nu se pune problema de expunere la securitate cibernetică.
România este în ceață la capitolul securităţii cibernetice în domeniul energetic, pentru că actorii din domeniul energiei, companiile de distribuţie, companiile de furnizare, companiile de producere a energiei electrice, de producere a gazelor naturale nu au un document, o strategie la care să se refere la nivel naţional, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
“Practic, la nivel politic, ca să putem să venim cu legi sau chiar la nivelul Executivului, este extrem de important să ne uităm în oglindă şi să vedem în ce situaţie suntem astăzi.
În domeniul energiei, lucrurile sunt relativ clare din acest punct de vedere, pentru că, într-o condiţie normală, noi ar trebui să ne raportăm la o strategie energetică care, în momentul de faţă, în România, nu există. A fost o strategie energetică făcută între 2007-2020, la capitolul securitate energetică, destul de subţire. Această strategie energetică a României, din păcate astăzi, deja confirmat şi de către Curtea de Conturi, e o strategie nu prea îndeplinită, cu excepţia a două evenimente sau mişcări strategice extrem de binevenite.
Una se referă la achiziţia a 50% din perimetrul Neptun Deep de către Romgaz, iar cealaltă la capitolul de investiţii – investiţia făcută de către Transgaz, pe porţiunea BRUA construită pe teritoriul României.
În rest, la capitolul de securitate energetică, la capitolul de investiţii în distribuţie la energie electrică şi la gaze naturale, din păcate, ţintele nu au fost atinse.
Într-un sens mai pesimist, suntem “norocoşi” pentru că la capitolul de gaze naturale mai mult de 50% din populaţie nici nu este racordată la gaze naturale, sunt numai cu lemne de foc şi acolo nu se pune problema de expunere la securitate cibernetică”, a afirmat senatorul.
Potrivit oficialului, la capitolul securităţii cibernetice în domeniul energetic, România este în ceaţă “pentru că actorii din domeniul energiei, companiile de distribuţie, companiile de furnizare, companiile de producere a energiei electrice, de producere a gazelor naturale nu au un document, o strategie la care să se refere la nivel naţional”.
“Din acest motiv, fiecare companie este lăsată să decidă dacă face ceva – nu face ceva, investeşte – nu investeşte în acest capitol extrem de important, care este securitatea cibernetică. Toată lumea vorbeşte despre electrificare. Suntem cu toţii de acord că electrificarea este viitorul. Pe zi ce trece, consumul şi necesitatea de consum a energiei electrice cresc. Asta, automat, înseamnă că şi expunerea la atacurile cibernetice creşte pe zi ce trece.
După atacul Rusiei asupra Ucrainei ne-am trezit şi ne-am dat seama ce importanţă majoră au liniile de distribuţie gaze naturale şi de energie electrică. Ne-am dat seama cât de importantă este securitatea cibernetică pentru aceste distribuţii. Chiar mai mult, ne-am dat seama că, dacă nu avem gaze naturale, Uniunea Europeană are o problemă majoră, pentru că îşi mută capacităţile de producţie în Statele Unite, pentru că Statele Unite au venit cu posibilităţi privind ‘Inflation Reduction Act’”, a menţionat Antal.
Demnitarul a subliniat, totodată, că România are nevoie de o strategie energetică în care o parte importantă să fie dedicată securităţii cibernetice.
“Categoric, avem nevoie de gaze naturale, de capacităţi de producere de energie electrică în bandă, care sunt cele clasice – gaz şi nuclear pentru România – iar, bineînţeles, în perioada de ‘phase out’ să mai folosim şi cărbunele, dar nu putem să ne bazăm numai pe tot ce înseamnă energii regenerabile. Dacă ne uităm la cifrele mondiale, consumul de gaze naturale în 2019 a crescut cu 6,2% şi producţia cu 8 şi ceva la sută. În 2020 a cunoscut un declin din cauza COVID, iar în 2021 am depăşit deja 2019. Nu este o chestie academică să tragem concluzia că economia globală are nevoie de gaze naturale şi se consumă gaze. Noi, în România, nu avem strategie energetică şi trebuie să venim să ne unim forţele şi să susţinem aceşti conducători ai companiilor strategice din domeniul energiei, pentru că, altfel, ei la un moment dat nu o să aibă pe ce să se bazeze. Avem nevoie de o strategie energetică care să conţină o parte importantă referitoare la securitate cibernetică şi nu numai”, a explicat Istvan-Lorant Antal.
A teljes cikket itt olvashatják:
Ancuţa-Carolina Stanciu, Istvan-Lorant Antal: România este în ceață la capitolul securităţii cibernetice în energie; Avem nevoie de o strategie energetică care să conţină o parte importantă referitoare la securitate cibernetică, Financial Intelligence, 2023.11.24 – https://financialintelligence.ro/istvan-lorant-antal-romania-este-in-ceata-la-capitolul-securitatii-cibernetice-in-energie-avem-nevoie-de-o-strategie-energetica-care-sa-contina-o-parte-importanta-referitoare-la-securitate-ciberneti/