Segítségre szorulnak az „energiaszegénységben” élők,

de előbb azonosítani kell őket.

Segítségre szorulnak az „energiaszegénységben” élők, de előbb azonosítani kell őket.Tegnap, április 14-én a Gazdasági, Ipari és Szolgáltatási Bizottság, valamint az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottsága megbeszélést hívott össze, ahol az érintett felekkel a kiszolgáltatott fogyasztók megsegítését támogató törvénytervezetben előírt intézkedések megvitatására került sor.

Romániának, évtizedek óta tartó problémája, hogy nincs egy világos nyilvántartása arról, hogy hány kiszolgáltatott fogyasztója van. Ahhoz viszont, hogy átfogó képet kaphassunk az országunkban tapasztalható energiaszegénység jelenségének részleteiről és megfelelő támogatási struktúrákat tudjunk biztosítani, elsősorban adatokat kell gyűjtenünk!

Ezt a kérdést azért kell kezelni, mert sok esetben olyan állampolgárok is támogatásban részesülnek, akiknek erre nincs szükségük.Régóta várunk erre az új törvénytervezetre, ami végérvényesen rendezni kívánja a kiszolgáltatott fogyasztók kérdését.Első megbeszélésünk egybehangzó következtetése az volt, hogy a terület összes érintett szereplőjét be kell vonni – mind központi, mind helyi szinten, beleértve az energetikai vállalatokat is.

Azon vagyunk, hogy egy érthető, világos és átlátható törvényt dolgozzunk ki, a vulnerábilis fogyasztók helyes azonosítása és segítsége érdekében.