Vita az energiaszámlák befagyasztását és kompenzálását szabályozó sürgősségi kormányrendeletről

A tegnapi nap vitattuk az energiaszámlák befagyasztását és kompenzálását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvénytervezetet.
🗣️Éles vita volt, ahol sok valótlanságot is állítottak. A mi álláspontunk világos: biztonságban tudni a fogyasztókat. Módosítóinkon keresztül most is az tettük, így azok a termelő-fogyasztói státusszal rendelkező vállalkozások, amelyek legfeljebb 200 kW teljesítményű villamosenergia-termelő egységekben energiát termelnek, ezentúl több fogyasztási pont között is elszámolhatják a megtermelt energiát. Ez abban az esetben lehetséges, amennyiben a fogyasztási pontok azonos elosztói hálózaton belül vannak és azonos szolgáltatóval van szerződésük.
📑A további módosításokon keresztül azokat a gazdasági szereplőket is segítjük, amelyek az elszabaduló energiaárak miatt válságos helyzetbe kerülnek tevékenységük végzését tekintve, ezáltal leszögezve a kis- és középvállalkozások, közüzemi szolgáltatók, az élelmiszeripari gazdasági szereplők, tudományos és technológiai parkok, ipari parkok, az önkormányzatok által működtetett sportlétesítmények, gyógyszergyártók és forgalmazók, illetve az egyházak számára, hogy a villamosáram esetében a végső számlázott érték nem haladhatja meg az 1 lej/KWh árat a 2021-es havi átlagfogyasztás nyolcvanöt százalékára.
👨‍👩‍👧‍👦Ugyanakkor prioritásként kezeljük a nagycsaládok megsegítését, éppen ezért az RMDSZ kezdeményezésére a szenátus Energiaügyi és Gazdasági bizottságának együttes munkálatain egy olyan támogatási rendszert vezettünk be, amely a háromgyermekes családok esetében 0,68 lej/kWhra rögzíti a villamos energia árát 100 kWh fogyasztás felett is.
A törvénytervezetről döntőházként a képviselőház szavaz, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.